Spectaculaire nieuwe vondst in het Maastrichtse

Alles over onderzoek, artikelen, nieuwsberichten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
FossilDude
Administrator
Berichten: 2159
Lid geworden op: 24 nov 2007, 22:23
Locatie: Leuven, België
Has thanked: 219 times
Been thanked: 217 times
Contacteer:
Spectaculaire nieuwe vondst in het Maastrichtse

Bericht door FossilDude » 18 mar 2020, 17:29

Wat mooi nieuws, in deze anderszins onzekere tijden.

Vandaag is een nieuw wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Nature (https://www.nature.com/articles/s41586- ... -+Issue%29) over een spectaculaire vondst in onze eigen Belgisch-Nederlandse achteruin: het Maastrichtiaan van Maastricht. Enkele jaren geleden vond verzamelaar Maarten van Dinther een steen met daarin een aantal vogelbotjes, in de CBR-Romontbos groeve bij Eben-Emaël. De steen werd onderzocht door Dr. Daniel Field van de Universiteit van Cambridge, die CT-scans maakten van het stuk. Daaruit bleek dat Maarten het oudst bekende fossiel van een moderne vogel gevonden had!. De nieuwe vondst geeft daarmee inzicht in de vroege ontwikkeling van de vogels. Bovendien is het uiterst bijzonder dat een schedel van een vogel op deze manier, zo compleet bewaard is gebleven. Een vogelschedel bestaat uit allemaal kleine fragiele botjes, die doorgaans na de dood van het dier uiteenvallen. Uit een CT-scan van het fossiel bleek dat in dit geval de hele schedel bijeen is gebleven. Dit komt zelfs bij veel minder oude fossielen maar zeer zelden voor. Deze nieuwe vondst is dus niet alleen het oudste bekende fossiel van een moderne vogel, maar ook nog eens een van de meest complete. Een werkelijk spectaculaire ontdekking! De ontdekte vogel, Asteriornis maastrichtensis, moet langs de kustlijn van onze Nederlands-Belgische ondiepe krijtzee geleefd hebben. Deze ontdekking maakt ons beeld van het ecosysteem aan het einde van het Krijttijdperk weer wat completer.

Dit toont maar weer eens aan wat er kan gebeuren als verzamelaars en wetenschappers met elkaar samen werken! Onze complimenten.

Kijk hier voor een filmpje over de publicatie:


Van je hobby je beroep maken.... kan het nog beter? ;)

 
Gebruikersavatar
hubertus68
Berichten: 2946
Lid geworden op: 12 nov 2012, 10:24
Has thanked: 12 times
Been thanked: 130 times
Re: Spectaculaire nieuwe vondst in het Maastrichtse

Bericht door hubertus68 » 18 mar 2020, 18:01

Bedankt voor het delen Johan! Dit is werkelijk een van de spectaculairste Maastrichtse vondsten uit de vergane decennia. Dr. Field had de vondst (en zijn betekenis voor de wetenschap) al tijdens de lezing op het Krijt/Flint symposium in Maastricht vorig jaar voorgesteld. Zonde, dat die groeves allemaal sluiten....

Groeten,
OliverGebruikersavatar
Lugo
Berichten: 1646
Lid geworden op: 31 jan 2010, 13:03
Been thanked: 27 times
Re: Spectaculaire nieuwe vondst in het Maastrichtse

Bericht door Lugo » 19 mar 2020, 23:23

Johan, bedankt voor het plaatsen van deze informatie met het bijhorend filmfragment.
Dit is inderdaad een van de meest spectaculaire vondsten uit het Krijt van de Limburgse regio.
Ik ben ook onder de indruk van de uiterst professionele manier hoe dit fragiele fossiel behandeld, onderzocht en beschreven werd. En dit geldt zowel voor de vinder van het stuk, als voor de onderzoekers. Want zulke vondst zou makkelijk kunnen verloren gaan door een onoordeelkundige behandeling.

beste groeten

Lugo


Panta rhei

Heraclites

Gebruikersavatar
Caveman
Berichten: 1568
Lid geworden op: 18 mar 2007, 20:08
Has thanked: 71 times
Been thanked: 110 times
Contacteer:
Re: Spectaculaire nieuwe vondst in het Maastrichtse

Bericht door Caveman » 21 mar 2020, 18:57

Tja, dat Lars kip lust wist ik al.....

Alle gekheid op n stokje, we hadden dit grote nieuws idd al op het Krijt-Symposium gehoord. Geweldige vondst en gelukkig niet stuk-geprepareerd!
Mooi dat er weer n hele belangrijke vondst in onze omstreken gedaan is. Het hoeft niet altijd 'n Tyrannosaurus-vondst te zijn die ons verbaast!


To share or not to share, that's the question!


Plaats reactie