PaleoTime-NL 2020: lezingen

Maak hier afspraken om samen te zoeken, naar beurzen te gaan, enzomeer. Nieuwe leden kunnen zich hier voorstellen.
Gebruikersavatar
FossilDude
Administrator
Berichten: 1684
Lid geworden op: 24 nov 2007, 22:23
Locatie: Leuven, België
Has thanked: 119 times
Been thanked: 50 times
Contacteer:
Re: PaleoTime-NL 2020: lezingen

Bericht door FossilDude » 20 feb 2020, 15:01

figure.jpg
De laatste lezing op PaleoTime-NL 2020 is door Dr. Leon Claessens, kersverse professor vertebraten-paleontologie & evolutie aan de Universiteit Maastricht, over de ademhaling en stofwisseling van vleesetende dinosauriërs en pterosauriërs.
----
Vliegende draken en dynamische dinosauriërs (16:00-16:30)

----
Prof. Dr. Leon Claessens - Universiteit Maastricht - https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/leon.claessens

Hoe snel waren de dinosauriërs? en hoe goed konden pterosauriers vliegen? Tegenwoordig worden vleesetende dinosauriërs vaak afgeschilderd als slimme, snelle jagers. Voor zo’n actieve levensstijl moet een goed functionerend ademhalingsapparaat onmisbaar zijn geweest. Maar kun je ruim 65 miljoen jaar later nog wel iets weten over de longen van deze uitgestorven dieren? Je vindt dinosaurus-longen niet zomaar terug als fossiel. Toch kunnen we ook aan de hand van hun fossiele botten veel leren over de ademhaling en stofwisseling (fysiologie) van deze reeds lang geleden uitgestorven reuzen.

In zijn lezing op PaleoTime-NL 2020 neemt Dr. Leon Claessens, sinds afgelopen jaar hoogleraar vertebraten-paleontologie en evolutie aan de Universiteit Maastricht, je mee in zijn onderzoek naar de fysiologie van vleesetende dinosauriërs en pterosauriërs. Hoe kan onderzoek aan gefossiliseerde dinosaurusbotten ons inzicht verschaffen in de ademhaling en actieve levenstijl van onze favoriete ‘draken’ uit het Mesozoïcum? En wat vertellen de nog levende archosauriërs, de groep waartoe de dinosauriërs, vogels en krokodillen behoren, over de andere, reeds lang uitgestorven ordes binnen deze groep
Bijlagen
Leon_Claessens_Mauritius_dodo.jpg
Claessens 2015.jpg


Van je hobby je beroep maken.... kan het nog beter? ;)


Plaats reactie