Opsplitsen van diverse rubrieken

Updates, mededelingen en suggesties voor deze website.
Gebruikersavatar
Carboon
Berichten: 1391
Lid geworden op: 02 sep 2008, 19:10
Locatie: Haarlem
Has thanked: 262 times
Been thanked: 353 times
Antw: Opsplitsen van diverse rubrieken

Bericht door Carboon » 05 okt 2015, 14:10

Het determinatieforum op periode of era indelen is een mogelijkheid, maar wat als deze onbekend is? Taxonomisch opdelen is een vergelijkbaar alternatief*, maar ook dan stuit je al snel op gelijkaardige problemen. Simpelweg: wat als de gegevens niet bekend zijn? Juist daarom mag het determinatieforum wat mij betreft een vergaarbak blijven. Binnen een subforum als "fossielen algemeen" is de opsplitsing veel waardevoller.

Het idee om een sjabloon te gebruiken om de bijdragen in het determinatieforum meer structuur te geven juich ik daarentegen toe. De invulvelden zelf geven de starter van de draad al een idee van wat voor soort informatie nodig is om tot een goede determinatie te komen. Daarmee is zo een sjabloon invullen op zichzelf al een leerzame exercitie.

Alternatief op opsplitsen fora: meerkeuzevragen in een dergelijk sjabloon zouden gebruikt kunnen worden om de verschillende draden te oormerken (bijvoorbeeld met een bepaald era) zonder dat deze in specifieke subfora geplaatst hoeven te zijn. Dan zou je bijvoorbeeld een optie kunnen maken om als gebruiker enkel de nieuwe draden die als "paleozoïcum" geoormerkt zijn te laten tonen. Als je dit doet voor een paar kenmerken (zoals in de determinatiedatabase: land, ouderdom, taxonomie) dan kun je al snel zeer specifiek zoeken naar draden binnen het forum. Een beetje vergelijkbaar met de labels die ze op The Fossil Forum gebruiken, maar dan met een beperkter aantal keuzes, om het overzichtelijker te houden.

* Sommige verzamelaars specialiseren op taxonomie, niet zozeer op tijdperk. Er zal dan ook geen indeling bestaan die het voor iedereen handiger maakt.


Op zoek naar groen in het zwart.

 
Gebruikersavatar
Carboon
Berichten: 1391
Lid geworden op: 02 sep 2008, 19:10
Locatie: Haarlem
Has thanked: 262 times
Been thanked: 353 times
Antw: Antw: Opsplitsen van diverse rubrieken

Bericht door Carboon » 05 okt 2015, 14:14

KoenJ schreef:
Dan spui ik hier meteen een ander ideetje: is er op de servers van fossiel.net ruimte om pdf's van belangrijke literatuur te hosten (uiteraard alleen als het auteursrechtelijk is toegestaan). Veel literatuur is vaak moeilijk bereikbaar of verkrijgbaar, zeker voor beginnelingen.

Ik kan me voorstellen dat bijv de NGV er geen moeite mee heeft als we publicaties van hen hier zouden plaatsen.
Zo lastig is dat toch niet voor open-access publicaties?

De NGV publicaties staan bijvoorbeeld hier beschikbaar: http://natuurtijdschriften.nl/browse?po ... 26%20Hamer


Op zoek naar groen in het zwart.

Gebruikersavatar
Frederik
Administrator
Berichten: 8668
Lid geworden op: 28 sep 2003, 20:33
Has thanked: 9 times
Been thanked: 47 times
Contacteer:
Antw: Opsplitsen van diverse rubrieken

Bericht door Frederik » 05 okt 2015, 14:16

Dag Koen,

PDFs hosten hebben we reeds overwogen, maar dat daar zijn praktisch toch wat aandachtspunten waar we nog niet meteen een haalbare oplossing voor zien. Auteursrecht is eerder een beperkende factor dan bandbreedte. In een systeem waarbij PDFs door de community geupload kunnen worden (praktisch de enige manier om content te voorzien) is het erg moeilijk om te voorzien dat er geen auteursrechterlijk beschermd materiaal tussen sluipt.
Het plaatsen van links levert die problemen minder op, maar lijkt redelijk intensief om up to date te houden, tenzij we ook dat community gedreven organiseren.

Wat natuurlijk wel mogelijk is, is om een shortlist van interessante open access bronnen op te lijsten.


Try to learn something about everything and everything about
something (TH Huxley)

Gebruikersavatar
KoenJ
Berichten: 1289
Lid geworden op: 23 feb 2015, 13:28
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Antw: Antw: Antw: Opsplitsen van diverse rubrieken

Bericht door KoenJ » 05 okt 2015, 14:29

Carboon schreef:

Zo lastig is dat toch niet voor open-access publicaties?

De NGV publicaties staan bijvoorbeeld hier beschikbaar: http://natuurtijdschriften.nl/browse?po ... 26%20Hamer
Ik bedoel ook meer de oudere publicaties. Voorbeeld: ik heb laatst uit het legatenverhaal van Spongebob twee Geodd-nummers 'De fossielen van de Formatie van Maastricht' gekocht. Is een leuke instap in de determinatie van Krijtfossielen. Het had mij veel geholpen als ik die in mijn vroege verzameljaren gehad zou hebben. Maar ik snap wel dat er veel kanttekeningen zijn bij het hosten van publicaties.

Verder denk ik dat vrijwel iedereen, op een echte beginneling na, weet uit welk Era zijn fossiel komt.

De ideeën voor een formulier bij het determinatieforum vind ik trouwens erg goed.


Groeten,
Koen

Gebruikersavatar
FossilDude
Administrator
Berichten: 2362
Lid geworden op: 24 nov 2007, 22:23
Locatie: Leuven, België
Has thanked: 322 times
Been thanked: 304 times
Contacteer:
Antw: Opsplitsen van diverse rubrieken

Bericht door FossilDude » 05 okt 2015, 14:37

Een systeem met tags, zoals onder andere door Tim voorgesteld lijkt mij zeker ook een interessante optie.

Groet,
Johan


Van je hobby je beroep maken.... kan het nog beter? ;)

Gebruikersavatar
ivok
Berichten: 1312
Lid geworden op: 29 sep 2010, 13:43
Antw: Opsplitsen van diverse rubrieken

Bericht door ivok » 05 okt 2015, 16:41

snap de frustratie ook wel een beetje....

maar een echt goeie oplossing is er ook niet altijd.
Je kan niet iedereen tevreden houden denk ik.

De beginner zal vragen stellen bij bijna alles wat ie vind en zal ook vaak niet erg diep er op ingaan.
Het nadeel aan de wat ervaren verzamelaars onder ons is dat je je gaat specialiseren en het liefst in een kleine niche. Reuze boeiend vaak voor jezelf, maar dat betekent niet per definitie dat anderen daar in mee gaan.

Ik zie dit vaker terug en niet alleen hier
Iemand is heel trots op zijn vondst/aankoop post iets en krijgt vervolgens weinig respons, puur omdat het buiten het interesse gebied ligt van het gros van de mensen. Een volgende post begint dan vaak al wat zwartgalliger met een niemand zal het wat boeien... maar
Het feit dat er niet veel respons op komt doet niks af aan de vondst en aan je gevoel hierover.... Blijf toch vooral dit soort zaken posten, want het blijft leerzaam, maar verwacht niet dat er veel mensen een in dept discussie over aan gaan.



aan de andere kant zie ik iets van een opsplitsing of filter ook wel zitten.
Of een aangepast determinatie beleid met actieve handhaving.
Als ik in het determinatie stukje kijk en de afgelopen maand staan daar een kleine 150 nieuwe topics met naar schatting 80-90% strandvondst/maasvlakte/antwerpen (of ik heb verkeerd gekeken)
Dan wordt het voor mij als verzamelaar van wat ouder materiaal ook een beetje onoverzichtelijk. Ik leg me er bij neer dat er voor mij niet altijd even interessante topics bij zitten of dat ik niet geweldig veel respons krijg op een berichtje, maar ik merk dat ik er ook wat laks door wordt... ( ik beloof iemand een pm te sturen, ik zoek een paar dagen later het bericht terug en denk ..... laat ook maar)


bovenaan het determinatie forum staat een sticky met regeltjes.
misschien kunnen er wat regeltjes bij en ik denk dat de oplossing voor de tsunami van berichten en vooral nieuwe topics onderling kan worden opgelost.

een weekendje zoeken 10 vondsten doen en 10 nieuwe topics daarover openen, bundel dat in 1 topic. ipv 1 a 2 antwoorden per topic krijg je er misschien maar 1 op 1 topic is toch vlug een reductie 20-30 berichtjes over dezelfde gebeurtenis.

zoek je veel in een gebied, of verzamel je heel gericht maak een "Eigen" topic aan en vul dit zo nu en dan aan. Zie frederik zijn marokkaanse preparatie uitspattingen.

een topic zoals de wekelijkse of maandelijkse uitstapjes naar t rooth of de ENCI. Verzamel topic. het is toch een mix van vaste bezoekers en first timers upload je vondsten en vragen, het is denk ik makkelijker om 1 topic te zoeken dan een stuk of wat.


oeps...

Gebruikersavatar
Germa
Berichten: 227
Lid geworden op: 16 sep 2014, 17:10
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times
Antw: Opsplitsen van diverse rubrieken

Bericht door Germa » 05 okt 2015, 19:33

Ivok,
ik begrijp je opmerking over meerdere topics over de diverse vondsten op 1 zoekdag op dezelfde locatie.
Maar kortgeleden vroeg iemand anders dan weer om er geen verzameltopics van te maken omdat het determineren er niet handiger van wordt als je steeds van boven naar beneden moet scrollen in een lange lijst met foto's; vaak 4 per vondst.

Zo zie je maar; het is moeilijk om het iedereen naar de zin te maken, maar persoonlijk zie ik een apart determinatietopic voor de diverse strandvondsten; Kaloot, Zandmotor, Maasvlakte, sowieso Noordeekust wel zitten.



Gebruikersavatar
ivok
Berichten: 1312
Lid geworden op: 29 sep 2010, 13:43
Antw: Opsplitsen van diverse rubrieken

Bericht door ivok » 05 okt 2015, 20:49

Iedereen is jong geweest en over enthousiast
Ik denk dat het niey de bedoeling kan zijn om elkaar op een dermate manier erop te wijzen dat die jonge enthousiasme verdwijnt.

Maar eerder dat we samen een manier vinden om het lekker overzichtelijk te houden...



Mbt de foto's over een vondst. Snap inderdaad dat om een goeie determinatie te komen sommige vondsten vanuit verschillende hoeken moeten worden genomen.
Blijft lastige opgave


oeps...

Gebruikersavatar
Martijnfossielenjager
Berichten: 834
Lid geworden op: 04 mar 2015, 16:29
Antw: Opsplitsen van diverse rubrieken

Bericht door Martijnfossielenjager » 06 okt 2015, 19:28

Is het misschien een idee om het net als bij de database een tijdperk te geven? Het is ook handig om de vindplaats in de titel te vermelden, bijvoorbeeld: Winterswijk, hulp gezocht bij determinatie van een ammoniet.


Martijn


Plaats reactie