Lezing

Discussieer hier over geologie in het algemeen. Stratigrafie, sedimentologie, structurele geologie, vulkanisme etc.
Gebruikersavatar
webmaster
Senior Lid
Berichten: 2439
Lid geworden op: 09 sep 2003, 21:20
Contacteer:
Lezing ‘De Magmamolen van de Diepe Aarde’ in Naturalis

Bericht door webmaster » 18 feb 2009, 13:51

Ik ontving het volgende persbericht:

Lezing ‘De Magmamolen van de Diepe Aarde’
Waarom ontstaan gebergtes en beeft de aarde?

Leiden, 12 februari 2009 – Op zondag 22 februari om 13.00 uur zal prof. Jan Hertogen in de Cinema van Naturalis uit de doeken doen wat de drijvende kracht is achter processen die de zichtbare aarde vormen. Gebergtes en oceanen ontstaan door bewegende stukken aardkorst. Maar waarom bewegen ze eigenlijk?

De vorming van oceanen, vulkanisme, gebergtevorming, aardbevingen: het zijn geologische processen die zich afspelen aan de oppervlakte of in de korst van de aarde. Wat drijft deze processen? De motor wordt gevormd door een “magmamolen”, een kringloop van stijgende en dalende magmamassa’s — zoals in een lavalamp. Lichtere, gedeeltelijk gesmolten silicaatmassa’s stijgen op, terwijl koudere, zwaardere gesteentes afzinken naar de hete kern van de aarde. Deze gesteentes zullen opsmelten en opgenomen worden in de cyclus. De energiebron van de motor is dus de hitte in de aardkern. Bij het ophelderen van de werking van deze diepgelegen, onzichtbare motor komt onderzoek uit vele verschillende wetenschappelijke disciplines kijken. Het is het gezamenlijke werk van geofysici, experimentele petrologen en geochemici. Prof. Jan Hertogen zal deze puzzelstukjes speciaal voor een algemeen publiek op aanschouwelijke wijze toelichten en bijeenleggen, zodat er een begrijpelijk en tegelijkertijd fascinerend beeld ontstaat van de geheimzinnige krachten die onze aarde vormen.

De lezing wordt opgeluisterd met spectaculaire beelden en vindt plaats in de geheel vernieuwde Cinema van Naturalis. Leden van GEA en NGV hebben gratis toegang op vertoon van de lidmaatschapskaart. Indien u geen lid bent is de lezing gratis op vertoon van een toegangsbewijs tot het museum. Houdt rekening met een kwartier wandelen van de ingang van het museum naar de filmzaal. Meer informatie: www.leidsewinterlezingen.nl

De Leidse Winterlezingen is een serie van vier boeiende lezingen over aarde en klimaat die gehouden worden in Naturalis. De lezingen zijn bedoeld voor iedereen met belangstelling voor onze planeet. De sprekers zijn bekende wetenschappers die weten hoe je de nieuwsgierigheid van een breed publiek moet prikkelen. In oktober van dit jaar start een nieuwe reeks lezingen. De Leidse Winterlezingen is een initiatief van GEA Kring Rijnland en wordt gerealiseerd in samenwerking met Natuurhistorisch Museum Naturalis en Stichting Geologische Aktiviteiten.


Kennis telt!
Webmaster www . fossiel . net


Plaats reactie