Geologie van Nederland

Discussieer hier over geologie in het algemeen. Stratigrafie, sedimentologie, structurele geologie, vulkanisme etc.
Gebruikersavatar
webmaster
Senior Lid
Berichten: 2439
Lid geworden op: 09 sep 2003, 21:20
Contacteer:
Geologie van Nederland

Bericht door webmaster » 21 jul 2009, 16:32

Lees het volgende persbericht over deze zeer interessante website:

Leiden, 1 juli 2009 - Op www.geologievannederland.nl is voor het eerst alle kennis over het ontstaan van Nederland samengebracht. Waar lag ons land op de wereldbol toen de dinosauriërs uitstierven? Op welk strand vind je de meeste fossiele haaientanden? Wat doet een mineraloog? Hoe ontstaat kleigrond? Niet alleen is het antwoord op deze en honderden andere vragen te vinden, de bezoeker kan zelf ook een bodemmonster nemen in zijn eigen achtertuin of fossielen zoeken met Google Maps.



“Inktvissen in langgerekte schelpen zijn op jacht naar prooi. Aan een modderig strand kruipt een reuzenzeeschorpioen het land op.” Beelden die exotisch lijken, maar die ons eigen land beschrijven - zo’n 415 miljoen jaar geleden. Overal zijn sporen van de tijd terug te vinden, op en onder de grond. Schuivende continenten spanden samen met natuurkrachten zoals ijs en wind en zorgden voor veranderende landschappen, waarin steeds andere planten en dieren leefden. Met hun onderzoek aan fossielen, aardlagen en gesteenten halen geologen de oertijd terug op het netvlies.



Voor deze site werkten geologen samen met tientallen studenten en tekenaars aan honderden teksten, animaties en nauwkeurige reconstructies. Het resultaat is een onuitputtelijke informatiebron voor leerlingen, met een diepgang die zelfs voor ervaren fossielzoekers interessant is. Een simpele klik op een tijdschaal en ze komen van alles te weten over Nederland door de miljoenen jaren heen. Van de zwerftocht van ons land over de wereldbol tot gedetailleerd antwoord op de vraag hoe dieren fossiliseren. Actuele vondsten worden continu toegevoegd aan de database en er verschijnen steeds nieuwe artikelen.



Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs met aardrijkskunde in hun pakket wordt de website uitgebreid met interactieve webquests. Leerlingen gaan zelf boren naar aardgas of vissen naar mammoeten. In de bijbehorende nieuwe tentoonstelling in Naturalis ‘Nederland Ondersteboven’ kunnen ze bovendien zelf bodemonderzoek doen.

Website, lespakket en tentoonstelling zijn een initiatief van Naturalis en TNO Bouw en Ondergrond, met financiering van het programma Ruimte voor GeoInformatie en Nogepa.


Kennis telt!
Webmaster www . fossiel . net


Plaats reactie