Pagina 1 van 1

haakje van bot?

Geplaatst: 20 jul 2021, 23:09
door PieterSibma
vandaag gevonden in noordzeezand, het lijkt me een haakje of de top van een spits?

Re: haakje van bot?

Geplaatst: 21 jul 2021, 11:03
door sjaak
Je foto’s zijn te donker en te onscherp om er iets van te zeggen.
Een deel van een spits is het sowieso niet, want die werden heel anders gemaakt en zijn ook kleiner.
Ik ga ervan uit dat het bot is. Het is dan een fragment van een pijpbeen. De vorm past niet echt bij een artefact. Ik denk dat het een natuurlijk breuk is, maar ik wil bewerking niet uitsluiten tot ik wat betere foto’s zie. Probeer het buiten bij daglicht.

Re: haakje van bot?

Geplaatst: 21 jul 2021, 11:06
door erriegraven
foto's zijn wel wat donker, bij been artefacten zie je zga altijd menselijke bewerking zoals schuurlijntjes enz vaak ook op de andere vlakken, het haakje lijkt bewust gemaakt, maar als ik zo naar alle foto's kijk zie ik er meer een botfragment van een pijpbeen in. Maar wellicht kun je betere foto's plaatsen waarbij je duidelijk kunt zien dat de vorm bewust is gemaakt?
grt

Re: haakje van bot?

Geplaatst: 21 jul 2021, 12:24
door PieterSibma
dank voor de reacties, hierbij nog wat foto's.
het lijkt dat dit stuk op basis van de vorm de functie van een pijlpunt kan vervullen, het haaievinnetje is het voornaamste onderdeel.
tekenen van bewerking: wellicht 1. er lijkt een stukje afgesneden, zie foto's

grt Pieter

Re: haakje van bot?

Geplaatst: 21 jul 2021, 16:51
door sjaak
Mooie foto’s! Hoewel ik de gedachte goed begrijp gelet op de eerste foto’s, ben ik op basis van de laatste foto’s van mening dat sprake is van een natuurlijke breuk. Wat jij het “snijlijntje” noemt lijkt mij juist waar het bot uit elkaar is gebroken. Vooral op de drie na laatste foto zie je een schilverachtige breuk. Bewerkingsporen zijn veel strakker. Sowieso heeft deze vorm geen nut als pijlpunt. Zoek maar eens op voorbeelden van spitsen.