Pagina 1 van 1

Kleine bedriegertjes!

Geplaatst: 03 dec 2018, 15:48
door FossilDude
Afbeelding

Afbeelding

Jaren geleden, de eerste keer dat ik de vindplaats bij Fleury-la-Rivière bezocht kon ik niet geloven hoeveel fossiele schelpen er daar te vinden zijn. De grond ligt letterlijk bezaaid met kleine schelpjes en slakjes uit het Lutetiaan (Eoceen). Die middag heb ik enkele bakken vol mee naar huis genomen, en die thuis aan de hand van de beschikbare literatuur gedetermineerd. Voor de meeste soorten ging dit gemakkelijk: Rimella fissurella, Sigmesalia intermedia, Atletha spinosa, etc. Van de slakjes die ik meegenomen had was er echter 1 die ik, hoe goed ik ook keek, niet terugvond in mijn boeken ed. Uren zocht ik, en zocht ik, maar het mocht niet baten. Uiteindelijk is ie maar in de bak met 'ongedetermineerd' terecht gekomen.

Jaren later, toen ik opnieuw terug was bij de Fleury plek, maar ditmaal in een ander seizoen, ontdekte ik waarom ik het slakje niet in mijn boeken terugvond: er kropen allerlei landslakjes rond! Dit was mij de eerste keer niet opgevallen, en dus had ik niet in die richting gezocht. Mijn ondetermineerbare 'fossiele' slakje bleek dus een huisje van de geruite rondmondhoren (Pomatias elegans) te zijn! Recent dus, niet fossiel.

Soms kom je van die kleine bedriegertjes tegen in deze hobby.

Ik ben vast niet de enige die wel eens totaal in de verkeerde richting gezocht heeft, omdat je 1 of ander bedrieglijk fossiel of pseudo-fossiel in handen had. Ik ben dus benieuwd naar jullie verhalen!

[Bewerkt door FossilDude op 03-12-2018 om 15:50 NL]

Antw: Kleine bedriegertjes!

Geplaatst: 03 dec 2018, 21:16
door KoenJ
Als dat zelfs de professionals overkomt.... ;)

Ik ben al 4 jaar de tuin aan het doorzoeken naar een gastropode uit de Gault die ik had weggegooid omdat ik dacht dat die recent was.....een omgekeerde ervaring dus.

Antw: Kleine bedriegertjes!

Geplaatst: 03 dec 2018, 21:18
door Spongebob
Doet me denken aan alweer jaren geleden, ik geloof 2009, toen wij in Misburg-Nord op het Yachthafen-plateau naar kleine fossieltjes aan het zoeken waren en Marijke, de vriendin van Colin, recente landslakjes aan het rapen was. Colin en Marijke zijn verhuisd richting Arnhem.....al tijden niets meer van gehoord.