Heeft iemand het zoutgehalte tijdens het ontzilten wel eens gemeten?

Vragen of informatie over prepareren, technieken en materiaal.
Gebruikersavatar
The Stone
Berichten: 871
Lid geworden op: 07 mei 2004, 12:55
Contacteer:
Antw: Heeft iemand het zoutgehalte tijdens het ontzilten wel eens gemeten?

Bericht door The Stone » 23 dec 2010, 12:21

Het enige ontzilten dat ik ooit gedaan heb is afspoelen onder de kraan zodat de fossielen niet meer wit uitslaan.

Vele malen belangrijker voor vooral Noordzee fossielen is het zeer maar dan ook zeer goed conserveren ervan.

Dat Noordzee fossielen scheuren komt vooral ook door de wisselwerking van temperatuur verschillen en het drooproces zelf. Het komt immers uit een natte omgeving met een vrij stabiele temperatuur.
Ik heb heel veel goed ontzilte botten gezien die na iets te lang of vooral een te snel drooproces gewoon explodeerden.... letterlijk!

Dus om apparatuur te kopen om het zoutgehalte te meten is echt geld weggooien. Koop beter een goed conserveer middel!

Goed conserveren doe je overigens NIET met houtlijm.
Conserveermiddel moet in het fossiel binnendringen en dan fixeren er is genoeg spul in bouwmarkten dat dit doet en er is ook hier al eens het een en ander aangeboden.


When you have eliminated the impossible, that which remains, however improbable, must be the truth.

Once you've got heat, you can do everything!

 
Gebruikersavatar
Bram
Berichten: 2560
Lid geworden op: 06 nov 2005, 17:22
Antw: Antw: Heeft iemand het zoutgehalte tijdens het ontzilten wel eens gemeten?

Bericht door Bram » 23 dec 2010, 12:41

The Stone schreef:
Goed conserveren doe je overigens NIET met houtlijm.
Conserveermiddel moet in het fossiel binnendringen en dan fixeren er is genoeg spul in bouwmarkten dat dit doet en er is ook hier al eens het een en ander aangeboden.
Hallo Harold,

Kan ik hieruit concluderen dat jij ervan uitgaat dat houtlijm niet (diep genoeg) de fossielen binnen dringt? Waarom zou sterk met water verdunde houtlijm (1:15-20) dat niet doen?

Groeten,
Bram



Gebruikersavatar
The Stone
Berichten: 871
Lid geworden op: 07 mei 2004, 12:55
Contacteer:
Antw: Heeft iemand het zoutgehalte tijdens het ontzilten wel eens gemeten?

Bericht door The Stone » 23 dec 2010, 14:55

Hallo Bram.

Houtlijm is gemaakt om 2 stukken hout aan elkaar te lijmen het is dus vooral nodig dat het aan de oppervlakte blijft plakken.

Kortom de houtlijm dringt niet "door" de oppervlakte structuur van botten en al helemaal niet door glazuur van tanden of kiezen.


When you have eliminated the impossible, that which remains, however improbable, must be the truth.

Once you've got heat, you can do everything!

Gebruikersavatar
Bram
Berichten: 2560
Lid geworden op: 06 nov 2005, 17:22
Antw: Heeft iemand het zoutgehalte tijdens het ontzilten wel eens gemeten?

Bericht door Bram » 23 dec 2010, 15:09

Hallo Harold,

Inderdaad, in onverdunde vorm dringt houtlijm niet te diep in het hout, anders zou het lastig lijmen worden. Maar, als je het verdund met water, dan trekt de gehele oplossing toch wel diep(er) het bot in?

Welk middel bevalt jou het beste?

Groeten,
Bram



Gebruikersavatar
The Stone
Berichten: 871
Lid geworden op: 07 mei 2004, 12:55
Contacteer:
Antw: Heeft iemand het zoutgehalte tijdens het ontzilten wel eens gemeten?

Bericht door The Stone » 23 dec 2010, 15:18

@Bram, zie literatuur en onderzoek forumdeel.


When you have eliminated the impossible, that which remains, however improbable, must be the truth.

Once you've got heat, you can do everything!

Gebruikersavatar
Arne
Berichten: 90
Lid geworden op: 27 aug 2008, 21:37
Antw: Heeft iemand het zoutgehalte tijdens het ontzilten wel eens gemeten?

Bericht door Arne » 11 jan 2011, 17:55

Ik zou niet beginnen met dure apparatuur te kopen, kost veel geld, moeite en tijd om ook maar enigszins betrouwbare resultaten te bekomen. Mocht ik met het probleem zitten zou ik proeven van het water. Natuurlijk geen heel glas drinken maar een druppel of twee op je tong. De menselijke waarneming voor zout is zeer gevoelig maar wel subjectief.
Je kunt desnoods stalen maken met zout concentraties tot je het zout niet meer proeft en dan je onziltingswater verdunnen en zo terug rekenen om het dan toch omslachtig te maken. Maar ik denk dat je snel proeft of het water veel of weinig zout bevat.

groetjes,
Arne




Gesloten