Ochtrup: Stuk Hout

Laat hier je fossielen determineren. Voorzie duidelijke foto's en vermeld zo mogelijk de grootte, de vindplaats en de ouderdom.
Gebruikersavatar
Henk Jan
Berichten: 1175
Lid geworden op: 31 okt 2005, 13:06
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Antw: Ochtrup: Stuk Hout

Bericht door Henk Jan » 09 jun 2007, 15:25

Aan de Universiteit van Utrecht wordt nogal veel gedaan aan fossiele planten etc.

Een C14-bepaling is echter erg duur.
Ik zou dat niet doen; verkoold hout, hoewel soms spectaculair van ouderdom, is zeker niet zeldzaam.

Voorts: zoek op Sideriet ipv kleiijzersteen.





HJ

 
maXam
Berichten: 94
Lid geworden op: 01 apr 2007, 12:56
Contacteer:
Antw: Ochtrup: Stuk Hout

Bericht door maXam » 09 jun 2007, 15:46

Er zijn inderdaad wel sideriet-kristallen te vinden op dat soort stenen.
Op het nagatief van het stuk hout kun je ook enkele piep-kleine chalkopyrietjes vinden.


maxam

Camiel
Berichten: 146
Lid geworden op: 31 mei 2007, 21:01
Been thanked: 4 times
Antw: Ochtrup: Stuk Hout

Bericht door Camiel » 11 jun 2007, 15:04

Even inhakend op de discussie over het de datering van de steen. Het heeft totaal geen zin om een C-14 bepaling op deze steen uit te voeren. Waarom niet? Omdat je met deze methode tot maximaal 75 duizend jaar terug kunt dateren. Voor het dateren van jouw steen Maxam moet je toch al snel aan andere radiometrische dateringen gaan denken. Ikzelf heb eens loodisotopen datering gedaan op mangaanafzettingen uit Botswana en voor mij werkte deze methode redelijk goed. Of het daarmee ook geschikt is voor jou weet ik niet, maar houdt er wel ten alle tijden rekening mee dat er nogal wat haken en ogen zitten aan elke methode.

Op de vraag of er interesse vanuit een vakgroep zal bestaan, denk ik eerlijk gezegd van niet. Of er moet al net een onderzoek lopen met betrekking tot deze locatie. Belangrijk is dan wel dat je steen in-situ gevonden is. Als je het zelf leuk vindt, kun je altijd zelf nog een datering laten uitvoeren. Op de universiteit in Utrecht weet ik dat ze loodisotopen meten, maar laat je goed informeren of dit wel zinvol is! Ik kan me goed voorstellen dat het beter is de datering op de omringende matrix uit te voeren dan op het ‘hout’ zelf.

Over de prijs. Ik heb het volgende eens van een docent gehoord. Wil je een nogal dure analytische meting op een steen uitvoeren, puur uit interesse, dan kun je het volgende proberen. Schrijf een brief of email en leg daarin de situatie uit en vraag, of als er nog ruimte in een batch (=metingreeks) is, of ze dan ook jouw monster willen meenemen. Vermeld dat je alle tijd hebt en niet zit te springen om de resultaten en of ze niet een leuk prijsje willen maken. Met een beetje geluk krijg je de meting gedaan voor een schijntje van het oorspronkelijk bedrag of zelfs gratis. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd en weet ook daarom niet of het werkt. Ik kan me wel voorstellen dat je bij een universiteit meer kans maakt dan bij een commercieel laboratorium.

Met vriendelijke groet,

Camiel

[Bewerkt door Camiel op 11-06-2007 om 15:02 NL]


“Ideas without precedent are generally looked upon with disfavour and men are shocked if their conception of an orderly world are challenged” J Harlen Bretz, 1928

maXam
Berichten: 94
Lid geworden op: 01 apr 2007, 12:56
Contacteer:
Antw: Ochtrup: Stuk Hout

Bericht door maXam » 12 jun 2007, 22:19

Bedankt nog voor jullie aller uitleg. Ik was eerlijk gezged niet van plan zelf een datering te laten uitvoeren, maar indien gewenst stel ik dit stuk gaarne ter beschiking van wetenschappelijk onderzoek.
Ik zal ook eerst mijn literatuurkennis wat opzomeren met het boekje \'Stenen Zoeken\' dat ik 2e hands heb kunnen bem8igen en dat me zeer aanspreekt omdat het ook handelt over plaatsen in mijn buurt, wa bijvoorbeeld de Haarmuhle, alwaar wij regelmatig vertoeven.


maxam


Gesloten