Pagina 1 van 1
Belang van vondstdatum
Geplaatst: 20 mar 2011, 20:18
door mammalboy
Hoi iedereen,
Ik ben mijn verzameling op dit moment aan het organiseren en loop tegen een probleem aan. Tot nu toe heb ik altijd alle zelfgevonden fossielen per vondstjaar apart gehouden(en natuurlijk ook vindplaats). Nou is dit bij de inrichting van bijvoorbeeld een vitrinekast of het maken van tandensets niet handig omdat je deze fossielen eigenlijk toch per jaar apart wil houden. Hopelijk begrijpen jullie een beetje wat ik bedoel. Eigenlijk had ik dus twee vragen hieromtrent, namelijk hoe jullie dit in jullie verzameling doen en of het van (wetenschappelijk) belang is wanneer een vondst is gedaan? Ik denk er namelijk over om deze informatie te laten vallen in mijn verzameling en letterlijk alles in een database geen optie is.
Mvg. Ivo
Antw: Belang van vondstdatum
Geplaatst: 20 mar 2011, 20:35
door Carboon
Het bijhouden van de vondstdatum kan in zekere gevallen belangrijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tijdelijke vindplaatsen (een ontsluiting/vindplaats die slechts een paar jaar bestaat tijdens een groot bouwproject ofzo). Of situaties waar de soort vondsten veranderen met de jaren (bijvoorbeeld het progressief dieper afgraven van lagen binnen een groeve). Wanneer andere informatie niet bekend is kan in zulke gevallen de vondstdatum hulp bieden. Ook wanneer vondsten op het strand worden gedaan kan het handig zijn, dan kun je later koppelingen maken met bijvoorbeeld het weer op die dag (stel dat je iets gevonden hebt na een grote storm). Kortom: persoonlijk probeer ik zo veel mogelijk informatie (digitaal) op te slaan. Al mijn stukken krijgen met een witte (de meeste van mijn stukken zijn donkere schalies) "archiveer-verfstift" (kun je bij de betere kantoorboekhandel kopen) een unieke code. Die code zit ook in een database waar alle informatie die ik heb opgeslagen staat. Het is altijd verstandig om alles wat je weet van een fossiel te behouden, je weet immers nooit wanneer je die gegevens nodig hebt. Ook volgens de Darwin Core is vondstdatum een gegeven wat bewaard moet blijven. Nu verzamel ik geen haaientanden, en die dingen zijn veel kleiner, dus zal het schrijven van nummers niet zo gemakkelijk gaan. Kaartjes bij de losse tanden, of de doosjes nummeren lijkt me dan een goed idee. En is het misschien mogelijk om -als je zo'n tandenset maakt- niet een klein tekeningetje te maken van die set en daarin aan te geven welke tand welk nummer heeft? Op dezelfde manier krijg je bij groepsfoto's van mensen wel eens zo'n tekening met koppen en dan nummers erin. Namen staan in een lijst met die nummers, zo blijven de gegevens bewaard. Succes ermee in ieder geval! Kan me het probleem en de frustratie voorstellen, maar denk dat het toch bewaren van de gegevens geen slecht idee is.
Tim
Antw: Belang van vondstdatum
Geplaatst: 21 mar 2011, 12:29
door nijntje
hoi
ik ben het helemaal eens met Tim (carboon)
zelf heb ik al meegemaakt dat ik op precies dezelfde datum stukken gevodnen had van iets en dat iemand anders de aanpassende stukken had gevonden ..daar kom je dan toevallig achter ,maar het is wel tof.
dus ik zou alles wat je weet erbij houden ... ik gebruik zelf gewoon kleine kaartjes (maak ik zlef op maat in een micromount doosje) en die hou ik erbij ...het risico is natuurlijk dat het briefje kwijt raakt ,maar ik wil niet op mijn fossielen schrijven.
gr nijntje
Antw: Belang van vondstdatum
Geplaatst: 21 mar 2011, 19:43
door Carboon
Heb nog even snel een voorbeeldje gemaakt van wat ik bedoelde met die 'tandenset tekening'.
Als je van je set (foto) een schematische tekening maakt met daarin nummers (heb hier een stukje gedaan) dan kun je in een lijst de gegevens bijhouden.
1: tand x, gevonden in y, op 12-23-4567
2: tand q,
3: ...
4:
etc. etc.
Hopelijk is zo duidelijk(er) wat ik bedoelde.
Fotootje van het net geplukt:
http://www.boneclones.com/images/ch-31-46p_web-lg.jpg
Antw: Belang van vondstdatum
Geplaatst: 21 mar 2011, 20:10
door mammalboy
Beste Tim en Marleen,
Bedankt voor jullie reacties, hier heb ik zeker wat aan. Vooral dat met de tandensets is een goed idee. Ik zat namelijk ook met het probleem dat ik niet op de tanden wilde schrijven, ook uit praktische redenen omdat ze vaak heel klein zijn, maar zo kan ik vooruit!
Mvg. Ivo