Pagina 1 van 1

verschil tussen echte en neppe stenen

Geplaatst: 28 jun 2012, 13:40
door mapijs
ik vind geslepen stenen altijd nep lijken, maar hoe weet je nu of een steen echt of nep is? want als zo'n geslepen steen mooie gladde rondingen heeft dan vind ik hem altijd zo nep lijken, zijn er veel nepmineralen? ik heb het niet over nep diamanten of zo maar echt mineralen in het algemeen

Re: verschil tussen echte en neppe stenen

Geplaatst: 28 jun 2012, 14:41
door adekker
Veel stenen worden geslepen om ze juist mooier te maken of om hun bijzondere eigenschappen zichtbaar te krijgen. Want zeg nu zelf: wanneer zijn de kleuren en banden van bv. Achaat mooier en beter zichtbaar: als de geode doormidden gekraakt is, of wanneer de geode netjes gezaagd en geslepen is?
Veel edel- en sierstenen zijn ongeslepen een heel stuk minder aantrekkelijk. Denk hierbij bv. aan Diamant, Robijn, Safier enz. en zonder ze te slijpen zouden we ook bepaalde lichtverschijnselen (sterren, katogen enz.) in een steen niet of nauwelijk zien.
Omdat vooral de meeste edelstenen nogal duur zijn, worden ze vaak en op grote schaal nagemaakt. Zo bestaan er met name behoorlijk veel synthetische "stenen" (Robijn, Safier, Smaragd, Opaal, Kwarts enz).
Daarnaast zijn er verschillende manieren om minder mooie edelstenen er een stuk beter te laten uitzien: branden, inkleuren, bestralen, samenplakken met een andere stenensoort enz.
Of je dit allemaal mooi moet vinden, hangt af van je persoonlijke smaak, maar het is een feit dat er heel veel "bijgewerkte" of synthetische stenen in de handel zijn. Vaak verraad hun prijskaartje al dat ze niet (helemaal) natuurlijk zijn en ook de kleur kan een goede aanwijzing zijn (denk maar aan al die zuurstok-kleurige achaten. Een helderpaarse of kanariegele of grasgroene of felblauwe agaat is praktisch altijd ingekleurd). Door goed te weten hoe natuurlijke stenen eruit zien en daarvan de nodige kennis op te doen, zie je op den duur vaak vanzelf al of iets echt is of niet. Voor de duurdere edelstenen zul je daarnaast veel verstand moeten hebben van de natuurlijke insluitingen. De nagemaakte stenen hebben andere soorten en typen insluitingen dan de stenen waarop ze moeten lijken.
Bij de ruwe mineralen komt het nogal eens voor dat deze worden geverfd met een fraai knal-kleurtje. Zo zijn de calcietgeoden uit Marokko hier berucht om.