Pagina 1 van 2
Vissen Mill
Geplaatst: 13 feb 2006, 01:16
door marianne
Mogelijk is dit een domme vraag, maar meestal worden op domme vragen intelligente antwoorden gegeven, dus ik probeer het maar:
weet iemand welke nog bestaande vissoorten (afgezien van haaien) het meest overeenkomen met de visfossielen die in Mill te vinden zijn.
Ik las ergens dat het mogelijk is om met een oplossing van biotex of waspoeder het fossilisatieproces na te bootsen.
Behalve de stank zou alleen datgene wat fossiliseert overblijven.
Het lijkt me wel wat om dat te proberen met een of meerdere complete vissen van de markt of visafslag.
Maar welke soorten zouden het meest in aanmerking komen? Of is dit een zinloze actie?
Elke reactie is welkom.
Groeten
Marianne
Antw: Vissen Mill
Geplaatst: 13 feb 2006, 09:00
door The Stone
Begrijp het biotex verhaal niet helemaal....
Maar er kwamen i.i.g. de Atlantische steur en een tonijnsoort voor.
Antw: Vissen Mill
Geplaatst: 13 feb 2006, 09:04
door Hanneke
Hoi Marianne
Om maar even in een cliche te vervallen; domme vragen bestaan niet

Het lijkt me nogal lastig om het fossilisatie process na te bootsen met behulp van wasmiddel: het enige wat je dan doet is eigenlijk het \'uitkoken\' van een beest. Dmv de enzymatische werking van o.a. biotex krijg je het vlees van de botten af, maar fossiel wordt het er niet van! Het is zeker een goed idee om een vergelijking te maken met moderne vissen, maar om nu de hele viswinkel uit te koken lijkt me wat omslachtig. Misschien kun je contact opnemen met Hansjorg Ahrens van Naturalis [Ahrens
at naturalis.nnm.nl], of misschien is er iemand op dit forum die meer weet over Mill-vissen.
Succes!
Hanneke
[Bewerkt door webmaster op 13-02-2006 om 09:12 NL]
Antw: Vissen Mill
Geplaatst: 13 feb 2006, 09:18
door Somniosus
Biotex breekt boven de 40° (of 60°) de enzymen af. Een veilig middel voor het verwijderen van vleesresten.
Antw: Vissen Mill
Geplaatst: 13 feb 2006, 11:17
door marianne
Aan The Stone,
Zoals ik het gelezen heb is het de bedoeling om bv. een complete vis een aantal dagen of langer in een afgesloten bak met water en biotex te laten weken. Daarna zou je uiteraard geen fossiel overhouden, maar alle onderdelen van de vis die normaal gesproken als fossiel te vinden zijn.
Netjes op de bodem van de bak, in de juiste volgorde, als voorbeeld om echte fossielen mee te vergelijken.
Ik heb het inmiddels geprobeerd met een zeeegel die nog niet lang dood was (alles zat er nog op en in) en dat leverde na een paar uur een brandschone stekelloze zeeegelschaal op. De stekels en het beest zelf niet meer terug te vinden.
Het lijkt me alleen erg moeilijk om dat met een complete tonijn of steur te doen. Dat wordt gelijk een heel bad vol en waarschijnlijk ruzie met huisgenoten en buren vanwege de stank.
Namen van kleinere vissen zijn in ieder geval nog steeds welkom.
Groeten
Marianne
Antw: Vissen Mill
Geplaatst: 13 feb 2006, 12:45
door fitch
ben (nog) niet op de hoogte van biotex maar als steur en tonijn kunnen denk ik snel aan rog, zeeduivel, alle kleine haaitjes (hondshaai, zandhaai,..).
blijven dan de kaakdelen over? en het skelet dan?
zou het alvast eens willen proberen op al die de muterende kabeljauws die de laatste jaren gevangen worden .. kan ik eindelijk eens echt die graatstructuur zien van die dieren
Antw: Vissen Mill
Geplaatst: 13 feb 2006, 12:54
door Hanneke
Hoi Marianne (en andere biotex-beginners)
Ik vind biotex persoonlijk een erg prettige manier om een skelet mooi schoon te krijgen. Je kunt het natuurlijk ook in de grond stoppen maar dan duurt het erg lang, of gewoon in water uitkoken, maar dat is qua geur niet aan te raden. Biotex werkt al bij lage temperatuur (eventueel te verwarmen tot 60 gr.) en is ook nog eens neus-vriendelijk.
En ja, je houdt het hele skelet mooi schoon (en wit!) over.
Met beesten vanaf bepaalde grootte, hele vissen o.a., zou ik eerst proberen om de huid, en een deel van het vlees zelf al weg te halen/snijden. Daarmee bekort je de tijd dat het in de Biotex moet en hopelijk ook de stank. Als het mogelijk is, zou ik af en toe ook even kijken hoever het proces is; als de wervelkolom al zichtbaar is, maar nog wel aan elkaar vastzit, dan is het een goed idee om een draadje door de wervelkolom te halen zodat je de wervels in de juiste volgorde houdt, anders kan je naderhand \'kraaltjes\' gaan rijgen.
Succes!
Antw: Vissen Mill
Geplaatst: 13 feb 2006, 14:03
door Johny
Hallo,
Misschien is het wel een goed idee vooralsnog niet te beginnen met het prepareren van het volledig gedierte, maar je te beperken tot de otolietjes. Vanuit recente vissen moet een referentieverzameling kunnen aangelegd worden die ook bruikbaar is voor sommig neogeen materiaal.
Bovendien kun je in een kleine lade waarschijnlijk de ganse Europese visfauna kwijt.
Johny
Antw: Vissen Mill
Geplaatst: 13 feb 2006, 17:43
door nijntje
dus als ik het goed begrijp moet je een afgesloten bak met biotex (opgelost poeder?) nemen
en dan afwachten ? ?
en dat kan bij alle dieren en dan het dier zo ver mogelijk schoonmaken (huid enzo eraf)
ik denk niet dat ik mijn ouders zo ver krijg ... daarom zal mijn verzameling schedeltjes wel zo klein zijn ...alleen wat ik \"schoon\" gevonden heb.
ik heb 1 keer een meeuwenschedel proberen uit te koken ,maar dat was ook echt niet te houden wat een stank !
Antw: Antw: Vissen Mill
Geplaatst: 13 feb 2006, 19:26
door Isis
fitch schreef:
ben (nog) niet op de hoogte van biotex maar als steur en tonijn kunnen denk ik snel aan rog, zeeduivel, alle kleine haaitjes (hondshaai, zandhaai,..).
blijven dan de kaakdelen over? en het skelet dan?
zou het alvast eens willen proberen op al die de muterende kabeljauws die de laatste jaren gevangen worden .. kan ik eindelijk eens echt die graatstructuur zien van die dieren
Met kraakbeen kun je veel minder uithalen dan met echt been. Je kunt het in ieder geval niet straffeloos koken. Biotex weet ik niet, maar ik heb zo mijn twijfels. Scalpelsetje (met veel, veel extra mesjes) en een goede cd in de stereo is mijn devies.