Pagina 1 van 1
Schelpen Groede
Geplaatst: 08 mar 2006, 14:30
door Frank
Antw: Schelpen Groede
Geplaatst: 08 mar 2006, 17:40
door FransFrenken
1-2 De brachiopode Terubratula perforata
3-4 Stukje van een Zwinkokkel(Megacardita planicosta)
5-6 incompleet Pelikaansvoetje (het \"voetje\" ontbreekt) > Aporrhais pespelecani
7-8 ?
9-10 Caliostoma sp.
Antw: Schelpen Groede
Geplaatst: 08 mar 2006, 21:06
door Johny
Hallo,
Wat betreft deze foto’s kom ik niet te ver ...
1. Een brachiopode
2. Zoals FransFrenken zegt: stukje van een Venericor planicosta.
Zie hier:
http://ndemassieux.aginux.com/displayim ... planicosta
3. Inderdaad onvolledig pelikaansvoetje. Ziet er Plioceen uit, dus zeg ik Aporrhais scaldensis VAN RECHTEREN ALTENA, 1954
Zie in de foto’s van Herman en hier:
http://www.nystmania.org/apsc01.htm
4. Geen idee. Misschien een (recente) landslak ?
5. Calliostoma (C.) simile (J. SOWERBY, 1818)
Zie hier:
http://www.nystmania.org/casii01.htm
Mvg
Johny
Antw: Schelpen Groede
Geplaatst: 09 mar 2006, 11:54
door Frank
Bedankt voor de verduidelijking, ik probeer eerst zelf tot uitsluitsel te komen en door veel te oefenen en bij deze probleemgevalletjes hulp in te schakelen lukt het detimineren al steeds beter.Bij schelp 2 en 3 ben ik dus door het hebben van meerdere schelpen met precies dezelfde beschadiging in de luren gelegd. Vraag blijft dus het slakje nummer 4. Deze is op een halve meter diepte uit het strandzand gezeefd en ziet er in mijn ogen niet erg recent uit.Mijn eerste gedachte gaat dan ook niet uit naar (recent) landslakje maar uitgesloten is het natuurlijk ook niet.Ik geef de moed in ieder geval nog niet op en ga er dan ook vanuit dat tzt de ware aard van het slakje boven zal komen.
Met vr. gr. Frank
Antw: Schelpen Groede
Geplaatst: 09 mar 2006, 13:53
door Johny
Dag Frank,
De vorige week ben ik vier dagen in Cadzand geweest, meestal mooi weer gehad maar wel koud. We hebben met de hond het hele strand tot Breskens afgelopen, en vooral in de Zwarte Polder en net voor Breskens rijk schelpjesgruis gevonden. Mooie omgeving, ga er al wat vaker naartoe komen.
Wat dat intrigerende slakje 4 betreft, kan ik ongeveer met zekerheid zeggen dat het niet uit het Plioceen (zoals we dat kennen uit de omgeving van Antwerpen) komt. Er zijn wel een paar kandidaten, maar de details kloppen niet of in een ander geval is je slakje is 10 keer te groot.
Volgende mogelijkheid: Paleogeen. Niks te vinden in de Glibert’s voor België, wel in de Cossmann & Pissarro over het bekken van Parijs: Solariella bimarginata en Collonia marginata zijn goede kandidaten. Maar: ik bezit van dit werk enkel de platen, niet het tekstgedeelte, en een determinering doen op grond van een matige foto alleen ...
Andere mogelijkheid: Pleistoceen tot recent marien ? denk van niet.
Recent land/zoetwater ? Je zegt dat het slakje er niet recent uitziet, en ik geloof je, ook op je foto heb ik niet die indruk.
Je moet ook nog eens kijken in de fotopagina’s van de webmaster en wel naar foto nr. 5436.
Zie je gelijkenissen ? Als naam staat erbij Capaea nemoralis, m.a.w. onze recente gewone tuinslak, maar die herken ik er toch niet in hoor.
Zo Frank, en nu ?
Mvg, en nog veel verzamelplezier toegewenst.
Johny