Pagina 1 van 2

Cola bij prepareren

Geplaatst: 18 apr 2006, 12:51
door marianne
Ik las laatst de tip om aanslag in het toilet te verwijderen door er een fles cola in te kieperen en dat een nacht te laten staan.

Dat bracht mij op het idee om keiharde stenen van de Granatkogl, Tirol 24 uur in cola te leggen en dat werkte. De omringende glimmer wordt zacht en de granaatkristallen kunnen uitgeprepareerd worden.

Daarna heb ik het geprobeerd met ammonietdelen en bivalven, akkervondsten uit Noord Frankrijk, Eifel en Ardennen. Dat ging veel sneller, soms was het gesteente na een paar minuten al zacht genoeg om het weg te schrapen of borstelen.

Met een penseel cola opbrengen helpt om bij al geprepareerde fossielen onbereikbare kleine details schoon en zichtbaar te maken.

Zowel de fossielen als de granaten lijken tot nu toe onaangetast.

Gek genoeg werkt het niet bij alle fossielen van eenzelfde vindplaats even goed.

Het is veilig om mee te werken en afgezien van kleverige handen bevalt het mij wel. Het zoutzuur voor de granaten heb ik inmiddels ver weg opgeborgen.

Fossielen van andere vindplaatsen heb ik nog niet, dus hoe het daar op uitwerkt weet ik niet.

Marianne

Antw: Cola bij prepareren

Geplaatst: 18 apr 2006, 13:15
door Frederik
Heel leuk, dat experimenteren met huis-tuin en keukenmiddelen. Ik doe daar zelf ook graag aan mee.
Vraagje: heeft (verdund) azijn geen vergelijkbare werking, zonder kleverige vingers?

Antw: Cola bij prepareren

Geplaatst: 18 apr 2006, 13:29
door Aldo
Cola kan zeer goed werken, sommige garages gebruiken dit zelfs om vastgeroeste schroeven los te krijgen.

Antw: Cola bij prepareren

Geplaatst: 18 apr 2006, 13:53
door Mako
De fossielen moeten naderhand goed afgespoeld worden, de zuren uit de cola kunnen nog heel lang doorwerken.

Antw: Cola bij prepareren

Geplaatst: 18 apr 2006, 14:31
door Johny
Wat die cola betreft begin ik mij toch af te vragen of we hier niet te maken hebben met een diep ingeworteld volksgeloof.
Cola is een licht zure oplossing met wat plantenextracten (als ook die nog niet synthetisch bereid worden) en veel suiker.
Zoals Frederik opmerkt: zou het niet ook lukken met water en een beetje azijnzuur ? Of spuitwater ?
Ik geloof niet dat je met cola wat anders zou kunnen doen dan misschien wat kalkaanslag verwijderen, maar daarvoor zijn er betere producten.
mvg
Johny

Antw: Cola bij prepareren

Geplaatst: 18 apr 2006, 14:43
door Mako
Licht zuur is cola niet, het heeft een PH waarde van 2,5. Dat is zuurder dan huis-tuin-en-keuken-azijn, het zuur wordt echter gemaskeerd door al de suiker. Cola is dus verschrikkelijk slecht. Het kan niets meer of beter wat andere zuren ook kunnen (met vergelijkbare ph-waarden), het is wel zo dat het een aggressieve stof is die gewoon geconsumeerd wordt, vaak meer dan een liter per dag! Cola heeft bewezen roestverwijderende eigenschappen, het wordt oa gebruikt om munten weer glimmend te krijgen.

Antw: Cola bij prepareren

Geplaatst: 18 apr 2006, 14:45
door marianne
Frederik,

Die granaatstenen heb ik minstens een maand in onverdunde schoonmaakazijn gelegd en er gebeurde niet of nauwelijks iets, net zo min als met gootsteenonststopper of antikal.
Ik heb ze al zeven jaar, probeerde elke keer wat anders en behalve met cola heb ik nergens succes mee gehad.

Heb in Soelden zelfs nog contact gezocht met de plaatselijke expert, een oudere man, genaamd Granatenyeti, die \'s zomers bijna elke dag op de Granatkogl is. Hij heeft een eigen mineralenmuseum en zegt dat als het er niet met een staalborstel en zakmes afgaat de steen verder onbruikbaar is.

Als huismiddeltjes voor fossielen en mineralen probeer ik o.a. keukenazijn, schoonmaakazijn, keukenontvetter, badkamerreiniger, soda, hagesan blauw, biotex, ontstopper, chloor en wat er verder nog in de kast staat.

Hangt af van de soort steen en vooral bij vondsten uit beekjes wat voor aanslag erop zit. Gewoon proberen op een klein stukje.

Verder hobbymesjes, infuusnaalden, tandartshaakjes, miniatuur staal- en
koperborsteljes, kleine krabbertjes, scalpels, laboratoriumglas (allemaal voor een prikje te koop bij de legerdump).

En niet te vergeten heeeeel veel geduld.

Marianne

Antw: Cola bij prepareren

Geplaatst: 18 apr 2006, 15:00
door marianne
Johny,

Uit Mill had ik nog wat grofkorrelige donkergrijze brokken met schelpresten erin (soms zitten er ook complete afdrukken van schelpen in). Vanochtend heb ik twee kleinere in de cola gelegd. Ben net gaan kijken en de ene is verdwenen inclusief de schelpresten, alleen nog een laagje drab op de bodem, en van de andere is nog een heel klein stukje intact.

Ik weet ook niet hoe het komt, misschien door een combinatie van de ingredienten van cola.

Denk wel, dat ik voorlopig geen cola mer drink.

Marianne

Antw: Cola bij prepareren

Geplaatst: 18 apr 2006, 17:25
door Johny
Mako,
Had geen idee van de zuurtegraad van dat spul, ik dacht iets in de orde van spuitwater. Daarin zit koolzuurgas, maar zo gek veel C02 kan er niet in water, vandaar die fles onder druk.
Wat zou dan wel dat zuur in de cola zijn ? Citroenzuur ?
mvg
Johny

Antw: Antw: Cola bij prepareren

Geplaatst: 18 apr 2006, 18:24
door Isis
Johny schreef:
Mako,
Had geen idee van de zuurtegraad van dat spul, ik dacht iets in de orde van spuitwater. Daarin zit koolzuurgas, maar zo gek veel C02 kan er niet in water, vandaar die fles onder druk.
Wat zou dan wel dat zuur in de cola zijn ? Citroenzuur ?
mvg
Johny
De naam koolzur (H2CO3) zegt het al eigenlijk. Je krijgt dit door CO2 in water op te lossen (het precieze procede bij frisdrank is me onbekend, maar ik neem aan onder druk). Vervolgens reageert het als zuur:

H2CO3 => H+ + HCO3- =>2H+ + CO32-

Ongetwijfeld zal een deel van de neergeslagen drab dus het carbonaat zijn (met de calcium uit de schelpjes).

mmmm ... mijn antwoord zat me toch niet helemaal lekker want die schelpjes zijn natuurlijk niet alleen van calcium gemaakt maar van .... CaCO3 (juist!) - dus nog even een korte aanvulling. Het blijkt dat de calciumcarbonaat wordt omgezet in calciumbicarbonaat Ca[HCO3]2 en dat dit beter oplost in water dan CaCO3. Dus door de toevoeging van CO32- en HCO3- (door het koolzuur) lossen je schelpjes beter op!


[Bewerkt door Isis op 18-04-2006 om 17:49 NL]