Pagina 1 van 1
Geweifragment?
Geplaatst: 30 jan 2015, 17:56
door andersschinkel
Hoi allemaal,
Dit is een fossiel dat ik al eens eerder op het forum geplaatst heb. Het bleek lastig te determineren, dus ik had het nog niet van een label voorzien. Nu kwam ik echter een afbeelding tegen die mogelijk uitkomst brengt. De laatste twee foto's tonen de afbeelding (uit het boek Lebendige Eiszeit van Wighart von Koenigswald), waarop de basis van een geweistang van een reuzenhert te zien is. Het stuk is behoorlijk versleten en vertoont een nogal brosse inwendige structuur - precies zoals het door mij gevonden fossiel (afkomstig van de ZM en in werkelijkheid iets bruiner van kleur - excuus trouwens voor de felle achtergrond, maar op andere achtergronden die ik beschikbaar had kwam het ding helemaal niet goed uit).
Wat denken jullie op basis van deze foto's? Kan het bij mijn fossiel ook om een stuk van een geweistang van een reuzenhert gaan? (Ander soort hert valt af ivm de vorm van het gewei, lijkt me.)
Bedankt voor het meekijken en -denken alvast!
Groet,
Anders
P.S. Over genoemd boek schrijf ik voor de volgende Cranium een bespreking. Een mooi boek is het wel.
Antw: Geweifragment?
Geplaatst: 30 jan 2015, 20:46
door sjaak
Volgens mij is de structuur van beide stukken anders.
Antw: Geweifragment?
Geplaatst: 30 jan 2015, 21:32
door andersschinkel
Bedankt voor je reactie, Niels. Ik vond het er zelf wel sterk op lijken, maar een 100% match is het idd niet. Nu komen ze natuurlijk wel uit heel verschillende contexten; daardoor zou het oppervlak misschien iets anders kunnen aandoen. Maar de inwendige structuur zou nog steeds hetzelfde moeten zijn, natuurlijk... Het blijft ook lastig zeggen op basis van foto's. Enfin, zolang er twijfel over bestaat blijft het fossiel zonder etiketje.
Groet, Anders
Antw: Geweifragment?
Geplaatst: 01 feb 2015, 06:50
door Schouwenburg
Niet alleen de structuur (kijk naar de spongiosa) is anders, maar ook de verhouding. Het stuk uit de publicatie is minimaal 4x zo groot.
Antw: Geweifragment?
Geplaatst: 01 feb 2015, 11:06
door andersschinkel
Dat is ook zo. Al met al dus weer een voorbeeld van te graag een determinatie willen hebben.
Ik denk dat ik het maar meeneem naar die fossielenmiddag in het Rijksmuseum in Leiden binnenkort. Misschien dat Dick Mol er even naar wil kijken.
Bedankt en groet,
Anders
Antw: Geweifragment?
Geplaatst: 01 feb 2015, 18:13
door Basil
Distaal kuitbeentje ?
Antw: Geweifragment?
Geplaatst: 01 feb 2015, 19:16
door Schouwenburg
Ik durf niet zo ver te gaan. Je ziet nog duidelijk laagjes en een wat ruw oppervlak. Dat duidt op een jong dier en dat maakt alles nog moeilijker.