Pagina 1 van 3

Roest / pyriet bloei

Geplaatst: 12 dec 2020, 14:51
door Martin
Onlangs heb ik een fossiel ontvangen waar ik erg blij mee ben. Het betreft een Discosauriscus pulcherrimus (FRITSCH). De schedel vertoont mooie details inclusief tanden.

Ik vroeg mij af of het fossiel waarvan ik enkele foto's heb gemaakt tekenen vertoont van pyriet bloei daar het op sommige plekken roestachtige kleuren bevat?

Re: Roest / pyriet bloei

Geplaatst: 12 dec 2020, 15:03
door Martin
Nog een anders stuk waar het denk ik zeker om roest gaat. Graag jullie mening en hoe ik dit het beste aanpak.

Is een ander stuk steen van een Branchiosaurus sp.

Re: Roest / pyriet bloei

Geplaatst: 12 dec 2020, 20:53
door Martin
Ik leer op sommige plaatsen dat ik het laatste stuk beter kan weggooien.. is het echt zo ernstig?

Re: Roest / pyriet bloei

Geplaatst: 12 dec 2020, 22:21
door FossilDude
Martin schreef: 12 dec 2020, 20:53 Ik leer op sommige plaatsen dat ik het laatste stuk beter kan weggooien.. is het echt zo ernstig?
Zo op het eerste gezicht lijkt het niet zo slecht gesteld met dit stuk hoor. Ik denk niet dat het beestje zelf uit pyriet bestaat, dus zou ik mij niet zo heel erg zorgen maken. Zeker niet weggooien.

Re: Roest / pyriet bloei

Geplaatst: 12 dec 2020, 23:06
door Martin
Denk ook niet dat de fossielen zelf uit Pyriet bestaan. Het is de zijde van de steen die roestig kleurt. Heb hem.al.zo gekost. Heb met een staalborstel de steen schoon gemaakt. Hij ligt nu droog in een gripzakje. Zal hem in de gaten houden. Kan hij in een afgesloten gripzakje veilig op de kamer liggen bij de overige fossielen?

Re: Roest / pyriet bloei

Geplaatst: 13 dec 2020, 13:47
door FossilDude
Martin schreef: 12 dec 2020, 23:06 Denk ook niet dat de fossielen zelf uit Pyriet bestaan. Het is de zijde van de steen die roestig kleurt. Heb hem.al.zo gekost. Heb met een staalborstel de steen schoon gemaakt. Hij ligt nu droog in een gripzakje. Zal hem in de gaten houden. Kan hij in een afgesloten gripzakje veilig op de kamer liggen bij de overige fossielen?
In een afgesloten gripzak zou dat geen probleem moeten opleveren.

groet,
Johan

Re: Roest / pyriet bloei

Geplaatst: 15 dec 2020, 15:39
door Carboon
Zijn deze roestvormige kleuren ontstaan toen je het fossiel al in huis had, of is het zo in je bezit gekomen? In het eerste geval kan het ook gaan om hydratieproducten (limoniet, goethiet, etc.) van andere ijzermineralen, zoals hematiet en magnetiet. Dergelijke omzettingsmineralen kom je vaker tegen op breukvlakken in schalies en siltstenen. Zou een tijdje de eventuele "progressie" van de roestvorming volgen.

Re: Roest / pyriet bloei

Geplaatst: 15 dec 2020, 19:46
door Spongebob
Ik denk dat je je helemaal geen zorgen hoeft te maken. Ben het eens met Tim dat het hier op het breukvlak helemaal geen pyriet betreft. Het lijkt me een oude scheur die is opgevuld door ijzer (oranjebruin) en mangaan (zwart). Het zijn volgens mij dezelfde mineralen die ook de dendrieten bij Solnhofen gevormd hebben (in nog smallere splijtvlakken).

Re: Roest / pyriet bloei

Geplaatst: 15 dec 2020, 20:48
door Carboon
Carboon schreef: 15 dec 2020, 15:39 Zijn deze roestvormige kleuren ontstaan toen je het fossiel al in huis had, of is het zo in je bezit gekomen? In het LAATSTE geval kan het ook gaan om hydratieproducten (limoniet, goethiet, etc.) van andere ijzermineralen, zoals hematiet en magnetiet. Dergelijke omzettingsmineralen kom je vaker tegen op breukvlakken in schalies en siltstenen. Zou een tijdje de eventuele "progressie" van de roestvorming volgen.
Kleine correctie.

Re: Roest / pyriet bloei

Geplaatst: 15 dec 2020, 23:56
door Martin
Bedankt voor alle reacties! De stukken hadden deze roestvormige kleur al toen ik ze heb ontvangen. Ik zal het een tijd monitoren. Ik ben in elk geval gerustgesteld. De steen gaf ook roestkleurgige stof af aan mijn vingers en daar begon ik toch angstig voor Pyriet bloei te worden.

Hoe zou de progressie bij hydratieproducten ten opzichte van Pyriet bloei moeten verlopen?