Pagina 1 van 1

Cyrtospirifer Barvaux

Geplaatst: 30 dec 2020, 22:26
door nifrec
Ongeveer tien jaar geleden heb ik in Barvaux meerdere brachiopoden gevonden, waarschijnlijk allemaal van het geslacht Cyrtospirifer.
Ik ben bezig geweest met deze (zie foto) te determineren, en op basis van fotos vergelijken kom ik uit op C. whitneyi, C. placitus of C. grabaui. Alleen de laatste word in Ma, Xueping & Day, Jed. (2003). Revision of selected North American and Eurasian Late Devonian (Frasnian) species of Cyrtospirifer and Regelia (Brachiopoda). Journal of Paleontology - J PALEONTOL. 77. 267-292. genoemd als voorkomend in Europa, en in het determinatiesysteem staat er ook een van Barvaux: https://www.paleontica.org/id_system/fo ... k=176-0001.
Is de determinatie Cyrtospirifer grabaui correct?

Daarnaast heb ik nog andere stukken die vrijwel identiek aan deze zijn (ook een paar duidelijk andere soorten), maar niet allemaal even groot (zowel grotere als kleinere). Aangezien ze uit dezelfde laag en plaats komen, is het aannemelijk dat deze dezelfde soort zijn? (Dan hoef ik niet het hele forum vol te spammen met praktisch indentieke fossielen ;) ).
compilation.jpg

Re: Cyrtospirifer Barvaux

Geplaatst: 31 dec 2020, 12:54
door FossilDude
Mooie foto's zeg! Dit zouden ook mooie aanwinsten zijn voor het determinatiesyteem. Ik ben bang dat ik je met de taxonomie van brachiopoden niet kan helpen.

groet,
Johan

Re: Cyrtospirifer Barvaux

Geplaatst: 31 dec 2020, 15:30
door nifrec
FossilDude schreef: 31 dec 2020, 12:54 Mooie foto's zeg! Dit zouden ook mooie aanwinsten zijn voor het determinatiesyteem. Ik ben bang dat ik je met de taxonomie van brachiopoden niet kan helpen.

groet,
Johan
Bedankt :)
Ik ben deze Kerstvakantie wat aan het oefenen geweest met een glazen plaat en een klein fotostudiotje, en dat werkt verrassend goed.
Wanneer ik zeker ben van de determinatie wil ik ze graag uploaden naar het determinatiesysteem.

Re: Cyrtospirifer Barvaux

Geplaatst: 31 dec 2020, 19:05
door Smaug
Uit een veeeeel eerdere post (viewtopic.php?f=4&t=2103&hilit=Cyrtospirifer:

" Barvaux: Gevleugelde spiriferen langs de "ijzeren weg".

Als er één groep Spiriferen is die veel voorkomt dan is dat wel het geslacht Cyrtospirifer. De soorten van dit genus komen voor van het Frasnien (B.-Devoon) tot in het Viséen (O.-Carboon). De afbeeldingen De afbeeldingen die bij het artikel over de stratigrafie van het Devoon en Carboon gevoegd zijn geven al een indruk van hen. Deze tekeningen betreffen vooral de soorten uit de F2-lagen (Midden-Frasnien).
We zagen eerder, dat er in de buurt van Boussu-en-Fagne en Frasnes een fossielarme laag voorkomt, die de fossielrijke F2-lagen bedekt: de F3-afzetting van het Boven-Frasnien. Deze F3-laag is evenwel niet overal fossielarm. In de buurt van Barvaux-sur-Ourthe bevat hij juist bijzonder mooie en grote brachiopoden-exemplaren van het genus Cyrtospirifer. De F3-afzetting bij Barvaux is door het voorkomen van de Spirifers dan ook terecht bekend.

CYRTOSPIRIFERIDAE (familie)

Cyrtospiriferen zijn breder dan lang, de grootste breedte ligt bij de slotlijn, de kleppen zijn bol en hebben vele ribben. De sulcus en plooi zijn sterk ontwikkeld. Mikro-ornamentering met zeer fijne, concentrische groeilijntjes.

Een zeer algemene soort is Cyrtospirifer verneuili, die alleen voorkomt in het Frasnien. Deze heeft een frije grote variatiebreedte, d.w.z. de afmetingen van de soort kunnen tamelijk verschillen. Deze variatie breedte komt bij verscheidene Cyrtospirifers voor. De Belgische Treatise-medewerker A. Vandercammen, die aan het genus Cyrtospirifer een studie heeft gewijd , wijst erop, dat er van verscheidene soorten twee hoofdvormen bestaan. Bij de ene vorm wordt de zijkant naar de slotlijn toe veel breder, zodat er een \"gevleugelde\" schaal ontstaat. Bij de andere vorm is de zijkant naar de slotlijn toe niet zo sterk ontwikkeld maar nemen de lengte en de hoogte toe, waardoor de schaal een gedrongener indruk geeft. Deze verschillen zouden misschien wijzen op sexueel dimorfisme. Welke vorm bij een mannelijk, welk bij een vrouwelijk exemplaar hoort is niet duidelijk. (Zie afb. 1-4 (komt nog als scanner is gerepareerd.))

Verder kunnen er bij enkele soorten Cyrtospirifera bij elk van de twee vormen nog drie fasen onderscheiden worden: een jeugdstadium, een volwassen fase en een gerontisch stadium, die behalve grootte-verschillen ook nog vormverschillen vertonen. In het gerontisch stadium zouden individuen, onder bijzonder gunstige omstandigheden levend, extreme grootte (en ouderdom?) hebben bereikt. De grootte van de twee gerontische vormen is voor een brachiopode bijzonder flink. Ik mat aan exemplaren uit mijn collectie van de soort C. grabaui respectievelijk 8 x 3x 2,5 en 8 x 4,5 x 3,1. Binnen één soort zijn er dus 6 variaties in de vorm mogelijk. Voorheen zijn verschillende van zulke varianten wel als aparte soorten aangemerkt. Iets dergelijks is ook bij de ammonieten wel voorgekomen. Ook bij deze groep leidden bepaalde grootte-verschillen tot onderscheiding in twee soorten. Huidige onderzoekers nemen nu aan, dat deze verschillen alleen aan verschil in sekse zijn toe te schrijven.

Hoe dan ook, een gezelschap Cyrtospiriferen uit de omgeving van Barvaux is een heterogene groep. Men zou ze allemaal maar Cyrtospirifer verneuili kunnen noemen, als ze niet nog meer kenmerken hadden, waardoor vele het nèt niet helemaal zijn. Het gaat om de micro-ornamentering op de buitenzijde van de kleppen en om de area van de steelklep. Dit is het platte of het iets gebogen vlak tussen de bek en de slotlijn, waarin centraal het driehoekige vlakje van het delthyrium zit. Bij C. verneuili is dit vlak driehoekig, bij de meeste andere Cyrtospirifer-soorten ook; bij de ene soort is de hoogte van de driehoek groter dan bij andere. De vorm van de area is dan ook een belangrijk determinatiekenmerk. Maar bij de meest voorkomende Cyrtospirifer uit Barvaux, en vooral bij grotere exemplaren, (de gerontische vormen) is de area een lang, in de bereedte uitgerekt, recht vlak: de begrenzingen van de arm- en steelklep lopen parallel (zie afb. 1-4). Dit was voor onderzoekers (Paeckelmann, Vandercammen) aanleiding, de Cyrtospirifer met o.a. deze hoedanigheid onder te brengen in een aparte soort: Cyrtospirifer grabaui. Deze C. grabaui is zeer algemeen in de F3-leien en overheerst er alle andere soorten. Ernaast komt ook C. verneuili voor, maar deze soort, met zijn toch echt afwijkende, driehoekige area, is veel minder algemeen.

Nog andere Cyrtospireferen kunnen in F3 bij Barvaux gevonden worden.

Het zijn: C. monticolaformis, een nieuwe, door Vandercammen geïntroduceerde soort, die evenals C. verneuili en C. grabaui twee vormen, ieder diverse stadia heeft. Micro-ornamentering en vorm van de area zijn anders dan bij C. verneuili. Ook bij C. syringothyriformis zijn er alle vormen en stadia mogelijk. Deze is vrij zeldzaam. Typisch is de asymmetrie: de steeds langvleugelige schaal is aan de ene \"vleugel\" langer dan aan de andere. De area is hoog, de bek spits. Plooi in armklep nauw en scherp begrensd, grote, tamelijk diepe sinus. Evenmin erg algemeen is C. brodi, in twee vormen voorkomend. Deze heeft geen vleugels en is tamelijk rond. De area is bijzonder hoog, de bek spits, de kleppen zijn zeer ongelijk. De plooi is weinig geprononceerd en niet scherp begrensd, de sulcus is wel duidelijk en diep.

Stemmers-van Bemmel, J.; BRACHIOPODEN, een vergeten groep.; Uit GEA, Stichting Geologische Aktiviteiten; België; maart 1973

Re: Cyrtospirifer Barvaux

Geplaatst: 31 dec 2020, 22:29
door nifrec
Erg bedankt! Ik heb het volledige artikel met afbeeldingen ook gevonden, maar vooral het volgende is doorslaggevend:
Maar bij de meest voorkomende Cyrtospirifer uit Barvaux, en vooral bij grotere exemplaren, (de gerontische vormen) is de area een lang, in de bereedte uitgerekt, recht vlak: de begrenzingen van de arm- en steelklep lopen parallel (zie afb. 1-4).
Een driehoekige area kan ik echt niet vinden in mijn fossielen, en dat in combinatie met het feit dat Cyrtospirifer grabaui het meest voorkomend is, overtuigd mij dat ik hier voornamelijk exemplaren heb van Cyrtospirifer grabaui.

Re: Cyrtospirifer Barvaux

Geplaatst: 01 jan 2021, 09:43
door PierreMatsThies
Als je Frans redelijk is en met een goed woordenboek staat er ook een goede uitleg in het tijdschrift: Fossiles. Revue Française de paleontologie. no24 octobre-novembre-decembre 2015. Artikel: Fossiles du Devonien ardennais: Spirifers geants de Frasnien de Barveaux-sur-Ourthe.

Re: Cyrtospirifer Barvaux

Geplaatst: 01 jan 2021, 12:32
door nifrec
PierreMatsThies schreef: 01 jan 2021, 09:43 Als je Frans redelijk is en met een goed woordenboek staat er ook een goede uitleg in het tijdschrift: Fossiles. Revue Française de paleontologie. no24 octobre-novembre-decembre 2015. Artikel: Fossiles du Devonien ardennais: Spirifers geants de Frasnien de Barveaux-sur-Ourthe.
Bedankt voor de tip!
Helaas is mijn Frans nogal belabberd :? .
Maar misschien dat ik toch een poging durf te wagen.