Pagina 1 van 1

Roggentand van de Kaloot

Geplaatst: 30 jan 2021, 16:21
door FossilDude
Hallo allemaal,

Ik heb de bijgevoegde roggentand 2 jaar geleden op de Kaloot gevonden. Tot op heden kom ik er niet uit tot welk genus deze tand zou behoren. Ik zie niets wat er precies mee matcht. Nu weet ik dat losse roggentanden echt verschrikkelijk moeilijk zijn, dus ik heb weinig hoop. Maar goed wie weet. Heeft iemand enig idee? Misschien Rhinoptera?

groet,
Johan

Re: Roggentand van de Kaloot

Geplaatst: 30 jan 2021, 17:18
door Dino15
Sorry, ik kom niet veel verder dan een myliobatide rog. Mijn kennis ligt toch bij de haaientanden en een beetje bivalven.

Mvg.

Nick.

Re: Roggentand van de Kaloot

Geplaatst: 31 jan 2021, 14:09
door FossilDude
Ik twijfel zelfs of het een myliobatid is. In ieder geval wel behorende tot de myliobatiformes.

Opvallend is dat het een 'hoge' tand is, en dat hoek tussen het 'snijvlak' (=de top) en de ribbels. Op dit moment neig ik daarom richting Plithicus stenodon: http://www.elasmo.com/heim/belgrade/bq_plinthicus.html Zie ook de bijgevoegde beschrijving en afbeeldingen van Cappetta 1987.

Als dit klopt, is het wel een bijzondere vondst. Ik kan nergens vinden dat de soort al eerder in het Noordzeebekken beschreven is (wel in het Mioceen van Zuid Frankrijk). Taco Bor heeft een andere soort binnen dit genus beschreven van Kruibeke, maar die lijkt toch af te wijken van mijn specimen.

Ik ga het eens verder uitzoeken.

groet,
Johan

Re: Roggentand van de Kaloot

Geplaatst: 31 jan 2021, 14:17
door Dino15
Interessant! Ik zou het eens vragen op de internationale fossilforum, daar zal waarschijnlijk meer expertise uit frankrijk etc. zitten dan hier op paleontica. Ik kom niet veel verder dan roggentand.

Mvg.

Nick.

Re: Roggentand van de Kaloot

Geplaatst: 02 feb 2021, 16:11
door FossilDude
Ik heb inmiddels contact gehad met Taco Bor over dit tandje, en volgens hem is dit geen Plithicus, omdat het tandje daarvoor een te lage en te brede tandkroon heeft.

Het lijkt hem eerder juveniele Myliobatis. De kroon is nauwelijks afgesleten, waardoor deze hoger lijkt en een s-vorm krijgt. Die s-vorm wordt minder of verdwijnt als de tandkroon door foerageren afslijt en lager wordt.

Weer een mysterie opgelost!

groet,
Johan

Re: Roggentand van de Kaloot

Geplaatst: 02 feb 2021, 16:17
door Dino15
Wat fijn dat je antwoord hebt over dit tandje, johan.

Mvg.

Nick.