Pagina 1 van 1

Fossiele botten markeren

Geplaatst: 07 apr 2023, 23:34
door hooglandp
Dag allemaal,

Af en toe zoek ik fossielen op de Maasvlakte. In musea en collecties zie ik vaak dat er met 'witte pen' een nummering/datum is aangebracht. Graag zou ik dit ook willen doen met enkele gevonden fossielen zodat ik de locatie en vinddatum van het object kan koppelen aan het fossiel. Heeft iemand een tip waarmee ik deze markering het beste kan maken en waar ik deze pen kan bestellen?
Mocht er daarnaast iemand zijn met een tip voor een goed code systeem dan hoor ik het graag.

Zat zelf te denken aan:

MV2-001 (dan in een Excel document bijhouden wat de vindplaats en datum is)
of
MV2-4/4/23 (zo heb ik de vindplaats en datum op het fossiel zelf staan en hoef ik geen lijst bij te houden).

Groetjes,
Peter

Re: Fossiele botten markeren

Geplaatst: 11 apr 2023, 20:26
door Max pijpelink
Ik ben op t moment bezig alle diersoorten die ik heb een nummer te geven. En dan een nummer achter de “soort” nummer wat correspondeert met de vindplaats, datum, soort bot en andere opmerkingen. Dus bijvoorbeeld :

Rund 01
Paard 02 etc.
En dan 01.01 wat dus een bot is van een rund en op het bot staat. In de lijst heb ik dan het soort bot en datum/vindplaats.

Re: Fossiele botten markeren

Geplaatst: 11 apr 2023, 21:39
door sjaak
Ik schrijf er met een witte of zwarte fineliner, afhankelijk van de kleur, vindplaats en jaar op. Determinatie schrijf ik er niet op. Dat past meestal ook niet en ik vind vindplaats gegevens belangrijker. Determinatie kan namelijk altijd nog maar vindplaats achterhalen niet. Het best is uiteraard een nr gekoppeld aan een database. Een witte pen kan je bij een winkel voor tekenbenodigheden kopen.

Re: Fossiele botten markeren

Geplaatst: 12 apr 2023, 07:38
door Max pijpelink
sjaak schreef: 11 apr 2023, 21:39 Ik schrijf er met een witte of zwarte fineliner, afhankelijk van de kleur, vindplaats en jaar op. Determinatie schrijf ik er niet op. Dat past meestal ook niet en ik vind vindplaats gegevens belangrijker. Determinatie kan namelijk altijd nog maar vindplaats achterhalen niet. Het best is uiteraard een nr gekoppeld aan een database. Een witte pen kan je bij een winkel voor tekenbenodigheden kopen.
Klopt, alleen sommige botjes zijn gewoon te klein om de vindplaats op te schrijven. En met afkortingen kan het af en toe ook verwarrend worden is mijn mening.

Re: Fossiele botten markeren

Geplaatst: 15 apr 2023, 17:24
door PierreMatsThies
Echt kleine fossielen stop ik in een munthouder. Wellicht ook iets voor kleine kiezen etc.

Re: Fossiele botten markeren

Geplaatst: 16 apr 2023, 12:18
door Carboon
Hoi Peter,

Heb geen ervaring met botmateriaal, maar ik markeer mijn stukken meestal met Edding creative 780 paint markers (0.8 mm). Ik heb veel donker gesteente in mijn verzameling en ben best tevreden over de dekking van de witte variant. Zie: https://edding-shop.nl/paint-marker-edd ... 9-wit.html

Ben ook benieuwd hoe anderen hun markeringen aanbrengen.

Groeten,

Tim

Re: Fossiele botten markeren

Geplaatst: 16 apr 2023, 12:21
door Carboon
P.S. Zie dat de discussie ook gaat over de markeringen zelf. Ik schrijf enkel en alleen een specimen nummer op het fossiel - zoals Niels al aangaf is er weinig ruimte voor meer (en als er ruimte zou zijn: een nummer is OK maar een heel epistel staat waarschijnlijk niet zo mooi). Het specimen nummer is gekoppeld aan een database, die op meerdere plaatsen opgeslagen staat zodat een gecrashte pc niet betekent dat alle info weg is.

Re: Fossiele botten markeren

Geplaatst: 21 apr 2023, 09:21
door redmilksnake
Wij gebruiken ook witte of zwarte fineliner, afhankelijk van het type fossiel, soms nog met een laagje lak/tipp-ex er onder, afhankelijk van de ondergrond, altijd een laagje lak eroverheen. Bij voorkeur schrijven we op de matrix, op de onderkant, maar dit is natuurlijk niet altijd nodig. Wij schrijven enkel een nummer, naamgeving veranderd nog wel eens, identificatie kan verkeerd zijn. Sommige verzamelaars schrijven er inderdaad een vondstdatum op, of vindplaats/horizon/formatie. Dit is allemaal te koppelen aan het nummer, dus overbodige informatie op het fossiel zelf.

Met vriendelijke groet,
Jonathan

Re: Fossiele botten markeren

Geplaatst: 21 apr 2023, 21:27
door sjaak
Ik vind dat niet overbodig, want de informatie van het nummer kan je kwijtraken maar als je vindplaats en datum op je fossiel (of matrix) schrijft blijft het bij elkaar !

Re: Fossiele botten markeren

Geplaatst: 30 apr 2023, 17:33
door redmilksnake
Dat is uiteraard afhankelijk van het type database die gebruikt wordt, gezien een goede database voldoende backups heeft. Daarnaast is het afhankelijk van het type opslagsysteem, wat in veel gevallen per vindplaats bij elkaar zit, en ook in veel gevallen een los briefje bij de fossielen (vaak in hetzelfde doosje) met de benodigde informatie. maar zeker als er ruimte is op de matrix (bij voorkeur onderkant) kan het een nuttige toevoeging zijn om de vindplaats er op te zetten. De vondstdatum is in maar heel weinig gevallen een nuttige toevoeging.

Met vriendelijke groet,
Jonathan