Pagina 1 van 1

Vondst zeldzame trilobiet Eifel

Geplaatst: 14 aug 2007, 19:33
door Pachydiscus
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De laaste dag van juli nog effe naar de Eifel geweest. In Weinsheim op het industriegebied vond ik een steen, waar enkele fragmenten van een trilobiet uitstaken. Ik heb hem toch maar meegenomen, hoewel ik zag dat die fragmenten beschadigd waren. Thuis bleek tijdens het prepareren dat het hier om niet de veelvuldig voorkomende Nyterops nyter, maar om de zeldzamere soort Hypsipariops lyncops ging. Weliswaar is de kop gedeeltelijk beschadigd door het ontbreken van schaal op de glabella, en ligt de kop iets gedisarticuleerd t.o.v. de thorax, maar het pygidium is zelfs ook nog aanwezig. Omgeklapt op de onderzijde. Dus een redelijk komplete trilobiet van Marokkaanse! afmetingen. De grootste gemeten breedte van de kop is ca. 50 mm. Verder nog een komplete Gerastos prox, kopjes van Nyterops nyter, pygidia van Dechenella sp. en Gerastos sp.
De Gerastos prox is gevonden in Ahütte (Wotan) Ook daar kwam ik thuis pas achter; hij zat verstopt in een stukje dat ik als afval van een brachiopode afgeprepareerd had.

Antw: Vondst zeldzame trilobiet Eifel

Geplaatst: 15 aug 2007, 09:24
door Phacops
leuke trilo vondsten!

vrgr.
Phacops

Antw: Vondst zeldzame trilobiet Eifel

Geplaatst: 15 aug 2007, 12:27
door MarkW
Hé mooi joh!

Kan je die Gerastos ook eens laten zien?

Mark

[Bewerkt door MarkW op 15-08-2007 om 11:28 NL]

Antw: Vondst zeldzame trilobiet Eifel

Geplaatst: 15 aug 2007, 13:18
door Pachydiscus
De Gerastos volgt; hij is helemaal compleet op een stukje van de linkervrijwang na. Dat stukje zat nog in het tegenstuk en heb ik voorzicht vrijgemaakt en op de lege plek van de complete trilo geplaatst. Nog effe drogen en dan heel voorzichtig de laatste restjes van de opgeplakte vrijwang wegschrapen. En dan volgt de foto.........

Antw: Vondst zeldzame trilobiet Eifel

Geplaatst: 16 aug 2007, 10:12
door Pachydiscus
Afbeelding

Afbeelding

Hier dan de foto van Gerastos prox (R en E Richter, 1956)uit de groeve Wotan Zement te Ahütte. De linkervrijwang is teruggeplaatst, maar er ontbreekt nog een minuskuul deeltje. Verder vond ik tussen de vondsten van Gondelsheim die dag nog een kop van een trilobiet. Weliswaar geen mooi exemplaar, maar in dit geval handelt het om de aloude Phacops latifrons (Bronn, 1825) uit de Junkerberg formatie. Goed te herkennen aan zijn maximaal 4 lenzen per verticale rij. Nogmaals, geen schoonheid, maar men vindt hem niet alledag. Dat betekent dat het aantal trilo-soorten die ik op die gevonden heb dag op minimaal 6 komt.