Pagina 3 van 3

Antw: Die verroeste hamers!!!

Geplaatst: 12 aug 2008, 21:06
door beestje
Op zich wordt roesten versneld door het aanbrengen van een geleidende waterige oplossing.
In principe kunnen alle zouten, zuren en basen (deze verhogen de geleiding van het water)op deze wijze "roesten" versnellen.
De achtergrond hiervan ligt in het ontstaan van een electrochemische cel tussen
edele en minder edele structuren in de staallegering. Verder kunnen ook nog complexere fenomenen hiertoe bijdragen (complexatie, amfoteer karakter, ...)

P.S. NaCl is een neutraal zout en
CaCO3 is een zwakke base

Hugo

[Bewerkt door beestje op 12-08-2008 om 20:07 NL]

Antw: Die verroeste hamers!!!

Geplaatst: 12 aug 2008, 21:35
door Gerrit-Jan
Goh,

zeer leerzaam allemaal.

Ik heb ze inmiddels gepoetst.


Groet

Antw: Die verroeste hamers!!!

Geplaatst: 17 aug 2008, 17:16
door fitch
"Als je hamer roestvaster zou zijn, zou er minder carbon in verwerkt zijn, en daardoor brozer zijn (lees: sneller breken). "

tiens, ik dacht dat roestvrijstaal sterker was dan gewoon staal .. de lasnaad is dat allezins wel en in draadformaat ook ...?

eh: roest van hamer halen : rood stukje baksteen nemen en een weinig water en schuren ;-) bewaren van staal uit zeewater: afspoelen, drogen, invetten :-)

Antw: Die verroeste hamers!!!

Geplaatst: 17 aug 2008, 18:06
door sjaak
rust roest

Antw: Die verroeste hamers!!!

Geplaatst: 18 aug 2008, 23:41
door Ohtaror
Gewoon na gebruik met een ruwe doek vol olie/vet stevig opblinken ;) Roest gaat vanzelf wel weg (evt met schuursponsje/jexke/ schuurpapier). Zo hoort het ook voor messen en ander materiaal trouwens.

Maar van zoet water roest je hamer even goed hoor! Zelfs van gewoon blootstelling aan de lucht of vochtige klei (bij mij het geval, laatste keer, na een nachtje ook stevige roestplekken).

Wel nog een klein misverstand over de stevigheid van roestvrijstaal. Hardheid en taaiheid zijn compleet losstaande begrippen. Hardheid kan je bekomen (binnen grenzen) door een juiste warmte behandeling. Taaiheid ligt vnl. aan de staalsoort: verenstaal is zeer taai. Ik denk dat het eigenlijk nog vrij goed staal zou zijn om een hamer van te maken.

De meeste roestvrijstalen zijn over het algemeen een stuk minder taai door de chroom wat grote atomen zijn en het rooster dus minder soepel maken. Maar het is ook deze chroom die een mes roestvast maakt (van 14% min of meer écht roestvast. Roestvrij staal heeft niet perse meer of minder koolstof (beide meestal rond de 1%)!

Maarbon het enige dat helpt is goed kuisen en invetten zodat er geen zuurstof aan je staal kan.